Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Λόγια (& Εικόνες & Ήχοι & Αναμνήσεις) Δανεικά Vol.12 Το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης




«Την μεγαλύτερη αλήθεια την έχουμε βαπτίσει παραμύθι» 
Ν. Καζαντζάκης Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται κεφ. 5 σελ.165

Και όσοι πιστεύουν στα παραμύθια, δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις «αντιπροσωπευτικές» ηγεσίες τους, όταν υπάρχει επαναστατικό πρόταγμα, εξ ‘ου και το κεντρικό πρόβλημα..
Ένα άλλο παραμύθι, θέλουν να μας πείσουν, είναι και οι δυναμικές της αντίστασης ενός λαού, απέναντι στην αυθαιρεσία της ισχύος, είτε αυτή εκφράζεται με την ορμή των όπλων, είτε με αυτή των δανείων (εύστοχο ε? μια που μιλάμε και για ποστάρισμα – δάνειο).
Γι αυτό και τα σημερινά δάνεια κάνουν λόγο για αυτό το «παραμύθι», αντιστασιακού κινήματος στους κατακτητές, μοναδικού στην Ευρώπη, που βεβαίως δεν είχε σε τίποτα υποκινηθεί, οργανωθεί, ή ακόμα πολιτικά καλυφθεί από την επίσημη (και ανεπίσημη) πολιτική ηγεσία.. Και όμως υπήρξε!!! Και ευτυχώς άφησε ένα τηλεοπτικό μεν, πολυτιμότατο δε, αρχείο για την ύπαρξη αυτού του «παραμυθιού», που έχει ως κύριο επιμύθιο την λαϊκή αυτενέργεια & αυτοοργάνωση για την ανεξαρτησία, με όρους λαοκρατίας.

Για να κάνουμε και τις απαραίτητες παραπομπές στο σήμερα, είναι θλιβερό μετά την επίκληση της ΕΔΑ, η αντίσταση ΑΚΟΜΑ να επαφίεται στον πατριωτισμό και την ατομική (και ουχί κοινωνική) ευσυνειδησία και κριτική σκέψη των Ελλήνων… ενώ στον αντίποδα πρέπει, με κυνισμό να προσθέσουμε, ότι στην ατάκα του Γλέζου «αν δεν το κάναμε εμείς, θα βρίσκονταν κάποιος άλλος να το κάνει», η σημερινή κατάσταση μπορεί άνετα να παραλλαχθεί σε «αν δεν το κάνουμε εμείς (και εδώ ορίστε όποιους «εμείς» θέλετε), δεν θα βρεθεί κανένας άλλος, στην θέση μας, να το κάνει»…
Απολαύστε το πιο ωραίο παραμύθι, που κρύβει, όπως λέει και ο Καζαντζάκης, πολύ μεγάλες αλήθειες και όχι μόνο μια…

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Και απο ΕΡΤ archives 


Αν δεν το κάνουμε ΕΜΕΙΣ δεν θα βρεθεί κανείς, στην θέση μας, να το κάνει

Δεν υπάρχουν σχόλια: